Vad är BMI för något? Bariatrin relationen för vuxna mellan vikt och längd enligt beräkningen kroppsvikt i kilogram dividerat med kroppslängden. Man kan mäta ett BMI i fyra olika viktklasser. Det handlar om underviktig, normalviktig, överviktig och fetma. Jag har aldrig varit BMI nära utan endast läst och hört lite om det runtom mig. Det var först för ett par veckor sedan som jag kom BMI nära och den blev min största mardröm. 

Jag satt hos läkaren och skulle göra alla sorters prov man kunde göra. Längd och vikt var inget undantag och ingenting med det. När jag hade mätt mig och vägt mig sätter hon sig och tittar mig i ögonen och säger "Amanda, du är överviktig. För att inte riskera massa sjukdomar måste du gå ner i vikt". Jag tittade på henne och ursäkta men vad fan säger du?. Nog att jag visste att jag har lite extra fett på kroppen och inte har den typ av kroppsform som "Idealet" talar om att kvinnor ska ha. Detta kom dock som en chock. För att inte riskera sjukdomar så måste jag gå ner i vikt? Vem är hon och talar om för mig att jag måste gå ner i vikt? Svaret från henne var att jag hade ett högt BMI och måste gå ner i vikt för att hamna i den normala sektorn. Normala? Vad är det hon säger? Vem är hon och tala om för mig vad som är normalt eller inte?. Jag kan säga att resten av allting hon försökte förklara för mig gick in i ena örat och ut genom aldrig. Jag var redan upprörd av hennes åsikter om min kropp, hur hon kunde öppna sig och tala om vad jag ska göra. 

Normal? Vad tusan är normal egentligen? Jag satt hemma och sökte på internet om BMI och räknade ut vad jag skulle väga om det skulle vara "normalt". Jag är väldigt kort så enligt mitt BMI skulle jag väga 50-55 kg. Är det vad som skulle vara normalt? Nu väger jag tio kilo mer än detta, är jag onormal helt plötsligt? Vad är BMI att berätta om jag är underviktig, normalviktig eller överviktig genom en längd och vikt? Jag kan förstå att det kan vara bra när det kommer till sjukdomar på en längre sikt eftersom sjukdomar kan ha står betydelse på vikt och kroppstypen. Dock att hon som ska vara läkare och arbeta med ungdomar säger rakt ut att jag som kvinna måste gå ner i vikt för att bli normal? Jag har haft en extrem ilska och frustration enda sedan dagen jag var där, vilket är ett par veckor sedan nu. Hur kan en människa uttrycka sig så? Hade jag varit tio centimeter längre hade min vikt varit normal nu, men icke så som det ser ut nu? 

Jag är så förbannad på hur BMI används och hur mycket det kan påverka människor. Jag har alltid haft ett lite sämre självförtroende och varit medveten om att jag inte har den typiska idealen, och det har varit jobbiga perioder i ungdomen. Blir detta bättre nu menar dem? Jag kan ärligt tala om att det har varit ett par väldigt jobbiga veckor eftersom hennes ord ekar i min hjärna dagligen. Jag får en extrem ångest så fort jag äter en godisbit, så fort jag inte förbränner kalorier eller så fort jag stoppar i mig någon form av kolhydrat. Ska det vara så? Är det såhär jag ska fortsätta mitt liv? En ständig ångest eftersom mitt BMI antingen talar om att jag är överviktig eller för kort? Det ska inte vara såhär. 

Jag vill att ni som läser på internet om BMI, ni som också har en patetisk läkare som talar om för er att ni inte tillhör den gruppen som ska vara "normal" ska sluta läsa om BMI och dess effekter. Det handlar inte om att sträva åt det normala. Det handlar inte om att din längd samt vikt dividerat med någonting eller hur fan det räknas ut ska tala om för dig om du är underviktig, normalviktig eller överviktig. Jag vill slänga BMI åt helvete när det kommer till kroppshets och det hälsosamma livet. Jag vill inte att fler människor där ute ska bli förstörda och må dåligt över något sånt här som kan förstöra en självkänsla totalt. 

Idag är det pepp-torsdag och med detta inlägget vill jag tala om för dig att du duger precis som du är. Det spelar ingen roll om du är kort, lång, underviktig, normalviktig eller överviktig när det kommer till BMI. Du duger precis som du är och ingen ska någonsin tala om för dig vad du ska göra och inte. Det är alltid upp till dig och dina val. Du gör dina val efter ditt liv. Hur vill du leva? Vad trivs du bäst i? Hur mår du bäst? När mår du bäst? Det handlar om DINA VAL och ingen annans. Gör nu mig en tjänst. Släng BMI åt helvete. Du kommer må bättre utan den.

 

 
Tess

BMI är en väldigt dålig måttenhet för kroppar. Skulle önska att ALLA inom vården slutade med den. Den är otroligt missvisande.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress