Enligt mig är detta den bästa men ändå jobbigaste tiden på året. Värmen, solen och dagarna på stranden kommer allt närmre. Tyvärr är det inte endast de bra saker som kryper närmre. Även ångest, panik och osäkerhet kommer allt närmre. Överallt på sociala medier ser man kvinnor och män träna som galningar för att få den ultimata sommarkroppen.
 
Det man inte läser mycket om är alla dessa tusentals människor som sitter bakom skärmarna på sociala medier med ångest och panik för att dem inte tycks passa in. Alla dessa människor som går till sängs med ångest över sommarkroppen och att behövas visas på stranden. I många fall handlar det inte om just kroppen, utan att ständigt bli dömd av andra. Att komma till stranden, klä av sig till bikini bland alla hundratals människor och direkt bli döma av andra. Passa jag in? Passar jag inte in? Duger jag? Skrattar dem åt mig? Den extrema ångesten drabbar bland annat mig. Jag lever med den och ofta går den inte att hantera. 

I veckan när jag var i affären mötte jag två tjejer. Dem kan inte varit mer än sju-åtta år. Dem stod vid glassdisken och skulle välja vilken glass dem skulle ha. Inget konstigt med det tycker ni? Eftersom det var tjugofem grader varmt tänker inte jag heller att det var något konstigt. Dock ändrade det sig snabbt när den enda tjejen plötsligt tar upp en glass och säger "jag måste läsa om vad det finns för näringsämnen i glassen, vilken som har minst kalorier". Dem var inte mer än SJU!???? Där blev jag både rädd och extremt ledsen. Att ens tänka tanken på kalorier och näringsämnen vid den åldern gör mig förkrossad. Jag hade nästan lust att gå fram till dig och ta upp en glass till och säga "ta två när du ändå är igång och NJUT av glassarna". Det är fruktansvärt hur det blivit med all hets de senaste åren. Det är den ständiga pressen utifrån, från all sorts media som gjort att vi står där idag med fler än någonsin som lider av någon form av psykisk ohälsa. 

För att erkänna, tillhör jag en av dem som lider av psykisk ohälsa, ångest över att åka till stranden och panik över att behöva visa mig ute lättklädd under somrarna. Jag är en av dem som kan gråta mig till sömn efter att ha varit inne på Instagram och sett alla dessa fitnessmodeller. Att det ens ska behöva vara såhär. 
 
Det är som citatet som plötligt kom upp i mitt huvud på en strand i Spanien för ett par år sedan. Då sa jag till mig själv såhär "I natt drömde jag om Victoria Secret. Tyvärr vaknade jag upp och insåg att jag hade fett på kroppen. Då får jag skapa mig en egen Secret". Jag har levt med detta sen den dagen och försöker ständigt påminna mig själv och även er att ni duger som ni är. Det handlar inte om viss sommarkropp. Det handlar att vara bekväm med den du är i vilket kroppsform du än har, och gå till stranden. Ödsla inte din tid med att oroa dig för vad som kan hända. Våga ta steget och njut av din tid. Din tur är nu, din tid är här. Du duger precis som du är, och låt ingen säga något annat. 

För att motbevisa mig själv kommer det tre ​sommarkropps​ bilder på mig med tre olika vinklar. Gå nu ut och njut av din tid. Du är värd alla sekunder av glädje som finns. 

 

    (null)

 
Angelica Wåhlin

Det här är ju ett sååå vackert inlägg!

MADDISENJ.SE - mode och föräldraskap

Så fint inlägg och bra skrivet!

Tess

Tragiskt när så små barn har lärt sig att de bara duger om de ser ut på ett visst sätt! Bra skrivet av dig! Jag har en son som inte påverkas på samma sätt som flickor (även om det finns ideal även för pojkar), men är väldigt noga med att aldrig säga negativa saker om kroppen. Pratar istället om hur häftig kroppen är som kan göra det där eller det här.

Michaela

Words!

Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Jätteviktigt och bra!!

Alexandra

Även jag är en av dem som lider av extrem ångest och osäkerhet när det kommer till min kropp, när det blir sommar är både skräck och förtjusning för mig och det har varit så så länge jag kan minnas. Det äter upp mig inifrån och det tar så extremt mycket energi ifrån en. Jag har ett tips. Sluta följa konton som ger dig ångest på sociala medier, influensers eller Victoria Secret modeller. Det är inte inspirerande, egentligen.. Och det är heller inte äkta. Mycket handlar bara om att visa upp sig och få bekräftelse, men vad får Du egentligen ut av det? Jag började följa Mia Skäringer på Instagram för några veckor sen och kollade på hennes serie på SVT som heter "Kroppshets". Den fick mig att verkligen tänka efter.. Vill jag gå runt år ut och år in och vara missnöjd med den kroppen som jag fick och som varje dag bär mig och som är fullt funktionell. Eller ska jag gå runt och hata den och längta efter någon annans kropp som jag aldrig kommer kunna få? Min största skräck är att min lillasyster skall vara som barnen som står och väljer glass. Därför är dina inlägg också så sjukt viktiga. Modigt!

Ta hand om dig!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress